Restituirea sumelor provenite din diferentele de taxe auto, achitate de contribuabili statului pentru inmatricularea autovehiculelor, a prezentat mare interes pentru salajeni. Cateva sute de proprietari de masini din judet s-au grabit sa-si ceara diferentele de bani cuvenite, pana la aceasta data tragand din vistieria statului peste 260.000 de lei.
Aproape 600 de salajeni care au platit taxa de inmatriculare sau de poluare a autovehiculelor mai mare decat actuala taxa pentru emisii poluante au primit diferenta de bani de la stat. Suma totala restituita acestora se ridica la valoarea de peste 260.000 de lei.
Legea privind taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule stabileste ca proprietarii de masini care au achitat, in intervalul 1 iulie 2008 si 12 ianuarie 2012, o taxa auto mai mare decat cea actuala, pot solicita restituirea sumelor rezultate din diferente. Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, peste 800 de contribuabili au solicitat, pana la aceasta data, restituirea diferentelor de taxa auto. In perioada 13 ianuarie-3 februarie 2012, au fost inregistrate 839 de solicitari din partea contribuabililor care au achitate taxe pentru inmatricularea masinilor mai mari decat taxa in vigoare. Dintre acestea, pana vineri au fost solutionate 593 de cereri, pentru care s-a restituit suma totala de 26.891 de lei, se arata in informatia de presa.
Pentru obtinerea diferentelor intre vechea taxa si cea actuala, contribuabilii trebuie sa se prezinte la organele fiscale teritoriale cu un formular-tip de restituire a diferentelor de taxa, precum si cu urmatoarele documente, in original sau copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare sau taxei speciale pentru autoturisme, anume chitanta fiscala sau ordinul de plata, precum si extrasul de cont, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea, in original, a acestora. Proprietarii de masini care nu mai detin chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia pot obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata. Finantele primesc cererile contribuabililor, atat cele privind stabilirea taxei de plata cat si cele de restituire, urmand ca solutionarea acestora sa fie efectuata in termen de 45 de zile.
Cea mai mica suma restituita, 152 de lei
Pentru a afla daca taxa auto platita pana la intrarea in vigoare a taxei pentru emisii poluante este mai mare decat cea actuala, cei interesati pot compara valorile pe site-ul www.anaf.ro. Chiar si asa, unii salajeni au ales sa ceara statului banii inapoi si sa alerge pentru intocmirea documentelor necesare pentru doar cateva sute de lei. Cum este cazul unui salajean care a solicitat restituirea de 152 de lei reprezentand diferenta intre taxa de poluare achitata si taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule. De cealalta parte, au fost cazuri in care persoanele au cerut sume importante de bani din bugetul de stat, respectiv de 18.763 de lei doar diferenta intre taxa achitata de un contribuabil si cea in vigoare.
Diferenta provenita dintre cele doua taxe se va restitui doar contribuabililor care nu au restante la stat. Normele de aplicare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule stabilesc ca, dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal sa verifice datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil. Daca urmare verificarilor se constata existenta unor astfel de datorii, suma solicitata va fi restituita numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii fiscale restante.
Potrivit sursei mentionate anterior, aplicatia prin care se calculeaza sumele de restituit contribuabililor selecteaza automat pe cei rau-platnici, in aceste cazuri nefiindu-le restituita diferenta intre taxele auto.
Milioane de lei in conturile salajenilor
Sumele provenite din diferenta intre taxele auto si restituite contribuabililor salajeni sunt doar o mica parte din totalul inapoiat salajenilor care au castigat in instanta recuperarea contravalorii taxei de prima inmatriculare sau de poluare. Mai precis, statul a fost nevoit sa restituie sume importante de bani contribuabililor care au castigat restituirea intregii sume achitate in contul taxei de prima inmatriculare si taxa de poluare. Si anume, dintre cei aproape 4.700 de salajeni care au solicitat statului prin instantele de judecata restituirea intregii taxe auto, platita inca din ianuarie 2007 si pana la intrarea in vigoare a noii legi, din 13 ianuarie 2012, peste 1.200 au castigat recuperarea taxei de inmatriculare si poluare. Suma totala de restituit in aceste cazuri se ridica la peste 3,6 milioane de lei.